aktualności

Użytkownicy wybranych kart GeForce zgłaszają poważne problemy po instalacji nowych sterowników Nvidii

27
26 kwietnia 2018, 18:47 Adrian Kotowski

Niektórych może czekać niemiła niespodzianka. Prawie miesiąc zajęło Nvidii przygotowanie driverów GeForce 397.31 WHQL, ale jak widać, inżynierzy nie ustrzegli się błędów. Spora grupa użytkowników skarży się na problemy z instalacją oprogramowania na zestawach, w których znajdują się karty GeForce GTX 1060.

Sam problem jest bardzo specyficzny i na ten moment wykazano, że dotyczy konstrukcji takich firm jak PNY, Palit, Gainward i Zotac. Po próbie instalacji sterowników posiadacze sprzętu z układami zielonych nie mogą z niego poprawnie korzystać, a w menedżerze urządzeń pojawia się informacja o błędzie (Code 43) i wstrzymaniu działania urządzenia. Po restarcie systemu wyświetlane jest okno dialogowe, w którym otrzymujemy polecenie wymuszenia ponownej instalacji driverów.

Problem w tym, że skorzystanie z takiej opcji nie rozwiązuje sprawy, a wiadomość pojawia się po każdym kolejnym uruchomieniu Windows i wykonaniu proponowanej przez system operacji. Część osób dodaje też, że nie jest w stanie wybrać wyższej rozdzielczości niż 800 x 600 pikseli, a ręczne włącznie karty w menedżerze zadań powoduje zawieszenie systemu. Jedyną sensowną opcją jest skorzystanie z aplikacji Display Driver Uninstaller i całkowite usunięcie sterowników, a następnie instalacja starszej, działającej poprawnie wersji.

Problem ze sterownikami Nvidii

Przedstawiciele Nvidii na oficjalnym forum firmy deklarują, że przyglądają się sprawie. Według nich bardzo możliwe jest wystąpienie jakiegoś konfliktu z biosami kart GeForce GTX 1060, co tłumaczyłoby, dlaczego problem dotyczy tylko części urządzeń i to głównie tych firm, które wymieniliśmy na początku. Dla świętego spokoju radzimy nie spieszyć się z aktualizacją driverów. Użytkownicy GeForce'ów GTX 1060 powinni poczekać na hotfiksa, którego Nvidia powinna udostępnić w najbliższym czasie.

Źródło: Forum Nvidii, Reddit
Crew 900Zobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
Crew 9002018.04.26, 18:53
52#1
Nie instalujcie nowych sterów w dniu wydania bo takie kwiatki wychodzą dzień/dwa po. Za chwilę będzie hotfix xD
CabalerioZobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
Cabalerio2018.04.26, 19:02
To chyba praktykanci piszą te stery.
BladziochZobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
Bladzioch2018.04.26, 19:05
35#3
Crew 900 @ 2018.04.26 18:53  Post: 1140847
Nie instalujcie nowych sterów w dniu wydania bo takie kwiatki wychodzą dzień/dwa po. Za chwilę będzie hotfix xD


Dostaje gość minusy a ma świętą rację. To samo jest z grami w dniu premiery.
Gatts19Zobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
Gatts192018.04.26, 19:06
-8#4
Co to się dzieję ,że w NVIDI zaczynają się dziać takie kwiatki.
tronicZobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
tronic2018.04.26, 19:06
-11#5
Ja mam 1060 Gigabyte i zainstalowałem bez problemu.
Lone_WolfZobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
Lone_Wolf2018.04.26, 19:08
-9#6
1060 w laptopie HP, też na szczęście bez problemów.
pyniek1972Zobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
pyniek19722018.04.26, 19:11
-23#7
U mnie na GTX1070(Gainward) działają bez problemu od kiedy wyszły i na gtx740M w lapie też nie nażekam.
Edytowane przez autora (2018.04.26, 19:15)
NiemcyMnieBijaZobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
NiemcyMnieBija2018.04.26, 19:17
36#8
pyniek1972 @ 2018.04.26 19:11  Post: 1140859
U mnie na GTX1070(Gainward) działają bez problemu od kiedy wyszły i na gtx740M w lapie też nie nażekam.


Umiejętność czytania ze zrozumieniem za to nie działa bez problemu.
levenZobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
leven2018.04.26, 19:18
tronic @ 2018.04.26 19:06  Post: 1140855
Ja mam 1060 Gigabyte i zainstalowałem bez problemu.


Też mam 1060 Gigabyt i wszystko działa jak należy - to tak dla uspokojenia użytkowników 1060 GB.
PutoutZobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
Putout2018.04.26, 19:22
21#10
Ale... ale jak to? Przecież to AMD ma problemy ze sterownikami a nie Nvidia :| zieloni i ich cudowne WHQL zawsze działa dobrze!

U mnie za to pojawił się stuttering którego dawniej nie było. ddu nie pomaga a na reddicie widzę że jeszcze kilka osób ma z tym problem. gtx 1050ti. powrot co 391 i wszystko tańczy jak trzeba
Funkcja komentowania została wyłączona. Do dyskusji zapraszamy na forum.
1