komentarze
Janke5Zobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
Janke52018.12.04, 13:20
18#1
naprawiono błąd, przez który na monitorach o wysokiej częstotliwości odświeżania wyświetlane były przekłamania graficzne po przywróceniu zestawu z trybu uśpienia

Zdążyłem przetestować i faktycznie naprawili przekłamania, ale za to zastąpili je czarnym ekranem (brakiem sygnału) :D
Wracam do 399.24 i czekam dalej.
Na forum NV coraz więcej osób też to zgłasza.

edyta
Fanboje NV już wkroczyli do akcji i minusują.
Edytowane przez autora (2018.12.04, 13:24)
DeniryerZobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
Deniryer2018.12.04, 13:31
naprawiono błąd, przez który na monitorach o wysokiej częstotliwości odświeżania wyświetlane były przekłamania graficzne po przywróceniu zestawu z trybu uśpienia


Ja za to dostałem nowy problem w gratisie o którym Nvidia nie wspomina nigdzie... Czcionki dostały anoreksji, a po wybudzeniu monitora z trybu uśpienia są rozmazane... To pewnie nie wina nowych sterowników tylko tego, ze jest okres zachorowań i nie wzięły rutinoscorbinu :E

Pod względem ilości występujących błędów 399.24 były chyba najbardziej bezproblemowe.
Edytowane przez autora (2018.12.04, 13:32)
HextorPLZobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
HextorPL2018.12.04, 13:34
Deniryer @ 2018.12.04 13:31  Post: 1178316
naprawiono błąd, przez który na monitorach o wysokiej częstotliwości odświeżania wyświetlane były przekłamania graficzne po przywróceniu zestawu z trybu uśpienia


Ja za to dostałem nowy problem w gratisie o którym Nvidia nie wspomina nigdzie... Czcionki dostały anoreksji, a po wybudzeniu monitora z trybu uśpienia są rozmazane... To pewnie nie wina nowych sterowników tylko tego, ze jest okres zachorowań i nie wzięły rutinoscorbinu :E

Pod względem ilości występujących błędów 399.24 były chyba najbardziej bezproblemowe.


Też miałem problem z czcionkami ostatnio po wybudzeniu komputera. Pomogła zmiana na niestandardowe skalowanie w Windowsie - ustawiłem na 100%, ale jako skalowanie niestandardowe. Od tamtego momentu jest ok.
mistereco22Zobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
mistereco222018.12.04, 13:36
-5#4
Nvidia próbuje nadrabiać zaległości względem AMD. Niestety jak raportują klienci powyżej, nie udaje się to skutecznie.
KrisolZobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
Krisol2018.12.04, 14:02
-8#5
A gdzie artykuły o tym https://youtu.be/-wy45bQe_XA i o tym https://www.phoronix.com/scan.php?page=new...en-Source-PhysX
RTX 2080 wyciągnie teraz 1440p & 60 FPS z włączonym RT na ultra, RTX 2080 Ti powiniem dać radę w 4k 60 FPS, może z niższym ustawieniem RT.
Edytowane przez autora (2018.12.04, 14:13)
Super8Zobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
Super82018.12.04, 14:04
Ostatnio na GTX 1070 Mobile miałem piękne artefakty w GTA 5. Myślałem, że zaczyna mi padać GPU/MEM, a tu piękny shit odwaliła NVIDIA. Powrót na stery z 3 na przedzie rozwiązały problem. ;)
Markus_TVNZobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
Markus_TVN2018.12.04, 15:25
-2#7
NVidia WTF ? We need SLI profiles for Battlefield 5
JKPointedZobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
JKPointed2018.12.04, 15:31
Niestety, ale ten sterownik totalnie się nie sprawdza - po instalacji na Lenovo Legion Y520 z grafiką GTX 1050 4GB, wydajność w grach spadła drastycznie. Przykład - Warface. Na poprzedniej wersji 417.02 gra chodziła na maksa w 1920×1080 w ok. 80-70 FPS. Po aktualizacji ledwo dociąga do 20 FPS przy takich samych ustawieniach grafiki. To samo z Unturned. Na Reddicie pojawiają się kolejne komentarze użytkowników, u których odnotowany został identyczny problem. Przy czym pojawia się nie tylko na Y520 z GTX 1050, ale również na innych laptopach z inną kartą graficzną.
NegratywZobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
Negratyw2018.12.04, 16:03
-15#9
JKPointed @ 2018.12.04 15:31  Post: 1178354
Niestety, ale ten sterownik totalnie się nie sprawdza - po instalacji na Lenovo Legion Y520 z grafiką GTX 1050 4GB, wydajność w grach spadła drastycznie. Przykład - Warface. Na poprzedniej wersji 417.02 gra chodziła na maksa w 1920×1080 w ok. 80-70 FPS. Po aktualizacji ledwo dociąga do 20 FPS przy takich samych ustawieniach grafiki. To samo z Unturned. Na Reddicie pojawiają się kolejne komentarze użytkowników, u których odnotowany został identyczny problem. Przy czym pojawia się nie tylko na Y520 z GTX 1050, ale również na innych laptopach z inną kartą graficzną.
gtx 1050 i granie.....nope
caleb12345Zobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
caleb123452018.12.04, 16:46
Dzięki za komentarze. Nie testuję i pozostaję przy 399.24.
DracoolaZobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
Dracoola2018.12.04, 17:28
Nie ma co ściągać w dniu wydania, lepiej poczekać na hotfixa ;).
liderin69Zobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
liderin692018.12.04, 17:56
Ja już prawie wysłałem kartę na RMA przez błędy wyświetlania po wygaszeniu monitora. Muszę częściej śledzić temat sterowników od NV .
KrisolZobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
Krisol2018.12.04, 18:22
-4#13
Jak to jest że ja nigdy nie mam żadnych problemów ze sterownikami, macie jakieś zaśmiecone systemy.
SajlorMunZobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
SajlorMun2018.12.04, 18:28
Krisol @ 2018.12.04 18:22  Post: 1178407
Jak to jest że ja nigdy nie mam żadnych problemów ze sterownikami, macie jakieś zaśmiecone systemy.

Bo te problemy zazwyczaj dotykają tylko wąskiej grupy użytkowników o konkretnej konfiguracji sprzętowej. Ale co jakiś czas pojawia się większy błąd, który dotyka szerszego grona. W każdym razie masz dużo szczęścia. U mnie zresztą też najczęściej jest OK. Ostatnio tylko miałem problem z cieniami, ale kolejne sterowniki to poprawiły.
konrad1988skc1Zobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
konrad1988skc12018.12.05, 11:20
-1#15
Witam wszystkich, wróciłem do wersji 399.24 na laptopie, i dalej są spadki fps,
może jeszcze microsoft dołożył jakąś super aktualizacje?
już nie mam pojęcia co robić, re-install systemu poszedł no ale po instalacji sterowników nic się nie zmieniło.

jakieś pomysły?
SajlorMunZobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
SajlorMun2018.12.05, 11:51
konrad1988skc1 @ 2018.12.05 11:20  Post: 1178522
Witam wszystkich, wróciłem do wersji 399.24 na laptopie, i dalej są spadki fps,
może jeszcze microsoft dołożył jakąś super aktualizacje?
już nie mam pojęcia co robić, re-install systemu poszedł no ale po instalacji sterowników nic się nie zmieniło.

jakieś pomysły?

Usuń całkowicie sterowniki za pomocą Display Driver Uninstaller. Po restarcie zainstaluj te sprawdzone na czysto. Jeśli nadal będzie problem, to prawdopodobnie gdzieś indziej leży problem. Być może winne są poprawki Spectre, które ostatnio były instalowane. A może coś zupełnie innego, typu zaśmiecony dysk twardy.
konrad1988skc1Zobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
konrad1988skc12018.12.05, 12:33
-2#17
SajlorMun @ 2018.12.05 11:51  Post: 1178531
konrad1988skc1 @ 2018.12.05 11:20  Post: 1178522
Witam wszystkich, wróciłem do wersji 399.24 na laptopie, i dalej są spadki fps,
może jeszcze microsoft dołożył jakąś super aktualizacje?
już nie mam pojęcia co robić, re-install systemu poszedł no ale po instalacji sterowników nic się nie zmieniło.

jakieś pomysły?

Usuń całkowicie sterowniki za pomocą Display Driver Uninstaller. Po restarcie zainstaluj te sprawdzone na czysto. Jeśli nadal będzie problem, to prawdopodobnie gdzieś indziej leży problem. Być może winne są poprawki Spectre, które ostatnio były instalowane. A może coś zupełnie innego, typu zaśmiecony dysk twardy.



No dysk nie jest zaśmiecony bo został cały przywrócony do stanu fabrycznego (usunięcie wszystkich plików z każdej partycji. Przywracałem system z utworzonej kopii zapasowej od Lenovo. W poniedziałek laptop chodził jeszcze ok, po ponownym uruchomieniu zaczęły się problemy.
Admus29Zobacz profil
Poziom ostrzeżenia: 0%
Admus292018.12.05, 13:23
-2#18
Czy pojawienie się 'wypuszczenie' tych sterowników, mogło mieć wpływ na odtwarzanie filmów edytowanych przez program do edycji filmów?
Z datą pojawienia się tego sterownika, nagle filmy 'stworzone' - zedytowane przez program Movavi Edytor Plus, zaczeły się błędnie odtwarzać. Dodam, że cały czas działały poprawnie do tego dnia, ba , na innym komputerze ciągle odtwarzają się poprawnie. Inne filmy , które nie miały styczności z tym programem, z tym samym kodekiem i w tym samym formacie działają w dalszym ciągu poprawnie. Problem dotyczy też filmów, zamieszczonych na YouTube. Czary czy magia? :) Jakieś sugestie? Jestem w trakcie pobierania tych nowych sterowników.
Mam kartę GTX 1050 i staruszka AMD Phenom II x4 965 BE.
Ze względu na obowiązującą ciszę wyborczą funkcja komentowania została wyłączona do dn. 2019-05-26 godz. 21:00.