Nośniki danych: SSD, HDD i inne
Artykuł
Tomasz Kurzak, Poniedziałek, 2 stycznia 2017, 09:36

SATA czy M.2?


Nośniki SSD obecnie są sprzedawane w dwóch najpopularniejszych wariantach: ze złączem SATA oraz M.2. Oba wymienione standardy w najtańszych odmianach półprzewodnikowej pamięci masowej współpracują z protokołem AHCI, a w najdroższych i najwydajniejszych modelach – NVMe. W sklepach można znaleźć także nośniki ze złączem mSATA, jednak jest ono znacznie mniej popularne i trudno je spotkać w nowych laptopach, a tym bardziej płytach głównych do komputerów stacjonarnych.


Stojąc przed wyborem pomiędzy SSD ze złączem SATA a modelem ze złączem M.2 (interfejs SATA, protokół AHCI), powinniście kierować się głównie przewidywanym wykorzystaniem sprzętu. Złącze M.2 jest dostępne tak w płytach głównych do komputerów stacjonarnych, jak i w komputerach przenośnych, ale w tym drugim zastosowaniu daje więcej korzyści. Coraz więcej nowych laptopów pozwala podłączać nośniki z tym złączem, co pozwala użyć szybkiej półprzewodnikowej pamięci masowej przeznaczonej na system oraz tradycyjnego dysku twardego HDD o zdecydowanie większej pojemności. Jeszcze kilka lat temu takie rozwiązanie nie było możliwe, a użytkownicy komputera często stawali przed wyborem: szybkie działanie systemu operacyjnego lub dużo miejsca na pliki. Nadal można montować w laptopach specjalne kieszenie na nośniki SSD lub dyski twarde, ale wiąże się to z usunięciem napędu optycznego.


Na zamieszczonych na tej stronie wykresach możecie porównać wydajność nośnika ADATA SU800 256 GB w wersji ze złączem SATA i M.2. Jak widać, różnica w wydajności jest bardzo mała. Po podsumowaniu wyników ze wszystkich przeprowadzonych przez nas testów (wykres na samej górze) i porównaniu ich z osiągami Samsunga 850 Pro 256 GB okazuje się, że różnica prędkości w czasie odczytu i zapisu danych to 2,23%. W naszym zestawieniu to sporo i mogłoby zaważyć na zwycięstwie, jednak należy pamiętać o tym, że tak małe różnice będą całkowicie niezauważalne w czasie korzystania z SSD.

Ocena artykułu:
Ocen: 15
Zaloguj się, by móc oceniać
Facebook
Ostatnio komentowane