Odpowiedzi na stronę
1 2
Michał Olber (2010.09.10, 21:35)
Dzisiaj z ciekawości sprawdziłem forum communities.intel.com, gdzie jest pomoc odnośnie produktów Intela. Poszukiwałem jakiś wzmianek o Linuksie z racji tego, że potrzebuję osoby, która mi wytłumaczy kilka spraw w tej kwestii.
Wszedłem w ten temat:
http://communities.intel.com/message/77728#77728
Jako dwie ostatnie odpowiedzi zobaczyłem takowe coś:
Go to your distribution for Linux drivers. Way too many versions of Linux for Intel to write drivers for. Thats why they are supported at the distro level.

Also, see: http://www.intel.com/support/graphics/sb/CS-010512.htm
Jakoś nie słyszałem, aby było wiele wersji Linuksa (http://www.kernel.org/), a jedynie dystrybucji Linuksa, które są oparte o jądro. Jakoś Nvidia, czy Matrox potrafią wspierać kilka wersji jąder.
Jeżeli tak wygląda wsparcie odnośnie kwestii sterowników, to wolę nie szukać dalej na tym forum.
Teraz zadam pytanie - jak tu kupować produkty Intela w postaci zintegrowanych grafik w laptopach, czy procesorach, jeżeli wsparcie w tej kwestii jest gorzej niż kiepskie?!
cdarek (2010.09.10, 22:16)
Wymagasz od Intela sterowników pod Linuksy, jak te pod Windows ledwo zipią :)
Opson6667 (2010.09.10, 22:48)
Kogo obchodzi ten nic nie warty Linshit!?
Makaan (2010.09.11, 00:11)
Chociażby tych, którzy nie grają i chcą mieć stabilny, bezpieczny system do codziennej pracy. No i za darmo.

Nie pakuj się w Intela.
Edytowane przez autora (2010.09.11, 00:12)
Michał Olber (2010.09.11, 01:04)
Wiesz, te pod Windows chociaż działają, jako tako. Gorzej z tymi pod Linuksa, gdzie najnowsze karty graficzne są mało wspierane :P chociaż ta grafika z Sandy Bridge być może pojawi się w kernelu 2.6.36 :D
Assassin (2010.09.11, 08:36)
Intel supportuje Linuksa w iście linkusowym styku ;) Jako jedyni wypuścili kod źródłowy sterowników i teraz martwcie się sami ;) Na Likuksie się nie znam, ale z tego co słyszałem to stery Intela pod Linuksa są raczej chwalone.
hubert (2010.09.11, 08:38)
Opson- Michała obchodzi, Maćka obchodzi, mnie obchodzi. Obchodzi również sklepy Sklepy Żabka i miliony innych bardziej ambitnych ludzi.
revcorey (2010.09.11, 09:29)
Akurat ta sprawa z nowszymi układami graficznymi od intela to jak pamiętam się rozbija o to że to nie oni projektowali.
opson tak się podniecałeś nie dawno phsyx,cuda,dx że żeś nie zauważył że klastry złożone z gpu chodzą pod linuksem...
Assassin (2010.09.11, 10:02)
Zależy o jakim układzie mowa. Netbookowe GMA500 to rzeczywiście projekt PowerVR, ale za desktopowo-notebookowe GMA HD odpowiada tylko Intel (architektura jest rozwinięciem GMA X3000 z G965).
Opson6667 (2010.09.11, 10:45)
Podobnie jak 'Jaka wizyta taki zamach' można powiedzieć 'Jaki system takie wsparcie'. A jego marginalizacja będzie postępowała, bo coraz mniej firm będzie ryzykowało
Edytowane przez autora (2010.09.11, 10:45)
darolo1 (2010.09.11, 10:57)
Opson, do czego te twoje posty w ogóle prowadzą? Do fanbojstwa MS i Windows?

Nie każdy ma pieniądze na Windę, nie chce piratów, ponadto nie grają (np. sklepy Żabka) więc tam stabilny Linux sprawdza się wyśmienicie.

W dodatku nie trzeba go zapychać antywirusami i innymi pierdołami bo wirusów na Linuksa jest tyle, co kot napłakał.
Opson6667 (2010.09.11, 11:16)
Opson6667 @ 2010.09.11 10:45  Post: 7535
Podobnie jak 'Jaka wizyta taki zamach' można powiedzieć 'Jaki system takie wsparcie'. A jego marginalizacja będzie postępowała, bo coraz mniej firm będzie ryzykowało

300 zł na system to chyba nie jakiś majątek - biorąc pod uwagę gwarancje poprawnego działania z każdym typem sprzętu... Tak naprawdę to Linuxa stosują dziś tylko w celach PRowych, że niby tacy otwarci na to coś... Bo nie uwierze że daje im to jakieś korzyści. Pozatym razem z Linuxem idzie też brak porządnego softu - są tylko marne zamienniki takie jak szkaradny i maksymalnie zacofany OpenOffice czy Kadu jaki klient GG. A co do wsparcia... Przypominam sobie historię jak instalowałem najnowszą wersję Ubuntu. Najpierw okazało się, że karta graficzna (GeForce 9800GTX) nie działa ze sterownikiem VESA bla bla bla - i po starcie widać tylko zaszumioną bitmapę. Wkładam GeForce 6600 - dobra mam obraz. Chciałem postawić sterowniki, niestety ale brak źródeł takich i takich, brak kompilatora - dociągnąłemm. Oczywiście domyślnie nie zainstalował się poprawnie więc trzeba było pieprzyć się przez konsole. Niestety sterownik i tak nie chciał się zainstalować - więc ściągnałem jakieś narzędzie Envy (jak się potem okazało PŁATNE) które dociągnęło co trzeba i jakoś to postawiło. Po tej historii grafika zaczęła działać. Ale kto będzie się tak fatygował? Niektóre karty WiFi konfiguruje się w plikach tekstowych, bo menedżery okienkowe ich nie ogarniają. I tak wymieniać możnaby długo....

Jedno natomiast jest zastanawiające - profesura na uczelniach która reklamuje wszystko to co otwarte i darmowe w 90% na swoich laptopach ma Windowsa i tylko go. Skoro to takie świetne, czemu sami nie używają? Czemu próbują wciskać kit studentom? Bo dla mnie to, że aby zainstalować sterownik muszę zmieniać karty i ściągać płatne toolsy nie jest zaletą... Ma działać
revcorey (2010.09.11, 11:30)
opson6667
w ubuntu po wejściu w opcję sterowniki klikasz włącz na zamknięty sterownik nvidia....
Pozatym razem z Linuxem idzie też brak porządnego softu - są tylko marne zamienniki takie jak szkaradny i maksymalnie zacofany

Powiedział człowiek który pewno jedyne co robi na kompie to gra + pisemka w office.
Wyjaśnij na czemu rynek CAE jest zdominowany przez linuksa, czemu matlab szybciej chodzi na linuks itd. Że ty nie masz pojęcia o profesjonalnym sofcie(czy to do sieci,wirtualizacji itp.) to nie nie znaczy że takiego nie ma.
bo menedżery okienkowe ich nie ogarniają. I

to się nazywa filozofia unixowa kiedy na serwerze nie ma x-ów i potrafi być wygodniejsze niż klikanie. Chyba że się ktoś męczy z xorg ale to inna historia. Ty chciałeś windows za darmo a to nie windows.

Firmy się odwracają? A jakie się odwracają od linuksa? Nie zauważyłem żeby google,ibm,sony,intel itd. się odwróciły ba intel się nawet więcej zaangażował.

Ostatnio kupiłem hp 4520s miał SLED 11 . Świetnie się sprawdził wszystkie stery(grafiki touchpad),java,flash od razu poinstalowane.
Edytowane przez autora (2010.09.11, 11:35)
Opson6667 (2010.09.11, 12:07)
revcorey @ 2010.09.11 11:30  Post: 7538
Powiedział człowiek który pewno jedyne co robi na kompie to gra + pisemka w office.
Wyjaśnij na czemu rynek CAE jest zdominowany przez linuksa, czemu matlab szybciej chodzi na linuks itd. Że ty nie masz pojęcia o profesjonalnym sofcie(czy to do sieci,wirtualizacji itp.) to nie nie znaczy że takiego nie ma.

Ja to głównie Excel, Origin, Matlab i Mathcad - do laborek używałem. No i oczywiście Word. Nie jest jednak tak że nic nie robię w takich programikach.

revcorey @ 2010.09.11 11:30  Post: 7538

Firmy się odwracają? A jakie się odwracają od linuksa? Nie zauważyłem żeby google,ibm,sony,intel itd. się odwróciły ba intel się nawet więcej zaangażował.

Ostatnio kupiłem hp 4520s miał SLED 11 . Świetnie się sprawdził wszystkie stery(grafiki touchpad),java,flash od razu poinstalowane.

Valve pomimo wydania Steam dla Linuxa nie zamierza zrobić konwersji swoich gier do OGL, pozatym ja pisałem o korporacjach. Nie wiem czy znam jakiś bank w którym działa się na Linuxie. Spotkałem się z NT4, 2000, i różnymi wersjami - NIGDY z Linuxem
revcorey (2010.09.11, 12:30)
Valve pomimo wydania Steam dla Linuxa nie zamierza zrobić konwersji swoich gier do OGL,

pokarz nam tego klienta steam dla linuks(nie nie ma takiego a przynajmniej oficjalnie działającego wydano tylko dla macos). Aniby co pod macos wykorzystują gry vavle directix?

Co do banków
http://news.techworld.com/operating-system...tches-to-linux/
i jak bym pogrzebał znalazłbym więcej. Jeśli infrastruktur w banku była stara unixowa migrowano w stronę linus lub solarisa rzadko w stronę windows. Czy tobie chodzi o desktop? Nikt oprogramowania bankowego(desktop) nie będzie przepisywał na linuks bo był by głupi niszcząc sobie infrastrukturę,

Mathematicy,matlaby są na linuksa, origin działa przez wine(http://appdb.winehq.org/objectManager.php?...on&iId=378) chcesz excela zamiast calca to 2003 spokojnie przez wine wyższe wersję lepiej kupić cross over office. http://appdb.winehq.org/objectManager.php?...ion&iId=263
Warto zauważyć że przy niektórych wersjach są tylko dla starszych wersji wine testy więc obecnie może być lepsza obsługa(bądź z rzadka gorsza) i sprawiająca problemy w przypadku mathcad platforma .net
albo też coś takiego
http://www.plm.automation.siemens.com/pl_p...stc=pliia400497
Edytowane przez autora (2010.09.11, 12:44)
Michał Olber (2010.09.12, 00:44)
@Opson6667
Czy ty przypadkiem nie wypiłeś o jedną małpkę za dużo?
Opanuj się, bo piszesz bzdury, jakich mało.

Wspominasz o profesjonalnym oprogramowaniu, a nie masz pojęcia o tym, na czym stoi zwykły bankomat w Twoim mieście. Jest to Solaris w najczystszym wydaniu. Tak samo Solarisa używa NASA w promach kosmicznych, teleskopie Huble, który od dobrej kilkunastu lat stoi na sprzęcie, jaki zniknął z rynku, czy choćby stacja kosmiczna.

Wracając do meritum. Intel wypuścił sterowniki, ale niech wesprze w jakiś sposób rozwój sterowników. Przecież takie firmy, jak Red Hat, czy Novell używają w serwerach produktów Intela, więc musi to działać. A skoro firma ma duży rynek notebooków i netbooków, to powinna coś zrobić w tym kierunku.
Intel jest głównym sponsorem i patronem owej strony. Ale doproszenie się o prostą pomoc specjalisty od intela graniczy z cudem.

ZATEM ZADAM PYTANIE: JEŻELI JEST TU JAKIŚ SPECJALISTA Z INTELA, TO NIECH SIĘ DO JASNEJ CHOLERY W KOŃCU WYPOWIE, A NIE CHOWA GŁOWĘ W BETON, JAK STRUŚ NA ASFALCIE!!!

Bo jeżeli ja mam pisać tutaj newsy, a nie mogę uzyskać nawet prostej odpowiedzi na moje pytania, to istnienie portalu mija się celem.
Edytowane przez autora (2010.09.12, 00:45)
SunTzu (2010.09.12, 11:50)
@up
Kasa i jeszcze raz kasa. Po co opracowywać sterowniki, jeżeli już sie zarobiło na sprzedaży sprzętu?

Po co opracowywać sterowniki dla 5% sprzedawanych komputerów? Pytanie kto to te 5%, nooby? NIE. To profesjonaliści, zaawansowani użytkownicy, którzy jakoś mają sobie poradzić. Np. przez zdalne sterowanie omijając w ten sposób układ graficzny. Chyba nie sądzisz, żeby do 100 kompów wciskać klawiaturę, mysz i monitor.... CRySIS w wolnym czasie.

A teraz najlepsze. Nie wiem jak teraz ale w serwerowych produktach intel wsadzał na pewno
przed architekturą nehalem GPU ATI Rage :) Sam mam taką. Nie martw się novell oracle ibm sobie poradzą. Za wszystko zapłacą klienci. Problem z nami zwykłymi użytkownikami, nie korzystającymi z kompleksowych rozwiązań za miliony.
Edytowane przez autora (2010.09.12, 12:43)
Opson6667 (2010.09.12, 13:27)
Michał Olber @ 2010.09.12 00:44  Post: 7542
@Opson6667
Czy ty przypadkiem nie wypiłeś o jedną małpkę za dużo?
Opanuj się, bo piszesz bzdury, jakich mało.

Wspominasz o profesjonalnym oprogramowaniu, a nie masz pojęcia o tym, na czym stoi zwykły bankomat w Twoim mieście. Jest to Solaris w najczystszym wydaniu. Tak samo Solarisa używa NASA w promach kosmicznych, teleskopie Huble, który od dobrej kilkunastu lat stoi na sprzęcie, jaki zniknął z rynku, czy choćby stacja kosmiczna.

Bankomaty to głównie OS/2 oraz Windows (tych akurat w Polsce jest mało, ale na zachodzie bardzo dużo). Kosmos - zgoda, tam jeszcze Windows nie dotarł i pewno szybko nie dotrze, bo tam pewno robi się oddzielny system do każdego urządzenia pewno bazując na UNIXie
SunTzu (2010.09.12, 17:47)
@up
Był dość zabawny filmik, jak ktoś chciał kupić ipoda 'szufelkę' z automatu i dostał blue screena :)

Swoją drogą chyba sama Polska mogłaby zaoszczędzić miliardy rocznie na tym, że swoje dominium miałby linux. No bo... walka z piractwem kosztuje, policja, sądy, prokuratorzy, adwokaci, ich czas kosztuje....

Mało tego Komputer mógłby być te 10-15% tańszy, a z officem (raczej bez) to nawet 30-50%, więcej ludzi ma kompy=większy biznes. Więcej kompów to zwiększone prawdopodobieństwo większej ilości informatyków, a generalnie ludzi wyspecjalizowanych, a raczej zwiększających nasze PKB... No bo nie wyobrażam sobie kraju policjantów co po paru nastu latach służby są 'emerytami', adwokatów, sędziów, prokuratorów.

W dodatku społeczeństwo Open source skutecznie wyłapuje błedy/poprawia... Przecież windows to w pewnym sensie tragedia bezpieczeństwa... Ktoś odkryje lukę, a firma przez 10 lat jej nie załata. Jak załata to BLUE sie pojawia.... lepiej by nie łatali? haha

W dodatku gdyby świat leciał na linuxie to co to za problem byłoby stworzyć na bazie dystrybucji jakąś grę... to znaczy wkładasz płytkę i uruchamia Ci się gra. System maksymalnie zoptymalizowany tak jak w konsolach, a w dodatku zabezpieczony być może też nieźle.
Edytowane przez autora (2010.09.12, 18:00)
Opson6667 (2010.09.12, 18:05)
SunTzu mam wrażenie że wybiegasz za daleko z tą fantazją :)
Zaloguj się, by móc odpowiadać
Komentarze